Dovolenka na Orave

Siesta v tráve
Jar sme strávili na ranči, letnú dovolenku pre zmenu na salaši. Miesto sme vyberali na základne Anetkinej objednávky: chcela byť pri vode, mať možnosť jazdiť na koni a, samozrejme, zbierať jahody a maliny. Trochu sme si pomohli gúglom a výsledok bol na svete: Koliba u Kuba. „Osada“ (hlavná koliba a tri chatky) sa nachádzajú pod Vasiľovskou hoľou s vrcholom Minčol. Na miesto sa dostanete opustenou cestou asi 20 minút za obcou Hruštín. Že neviete, kde to je? Ani my sme nevedeli:) Nuž, dovolenkovali sme na Hornej Orave.

Na Slovensku dovolenkujeme pomerne často (najmä Banská Štiavnica a Vysoké Tatry). Pravidelní čitatelia vedia, že sa nie vždy stretneme so službami, ktoré očakávame – v Tatrách svojho času nevedeli variť kapustnicu. Preto musím povedať, že dovolenkou na salaši sme boli nadšení. Skvelé služby, personál i kuchyňa. Tá úspešne prešla zaťažkávacou skúškou – Benita dala bryndzovým haluškám známku jedna mínus (jednotku majú len halušky od jej mamy:)). Halušky boli z poctivo nastrúhaných zemiakov, nie z prášku, ako je už tradíciou vo väčšine podnikov. Personál zas vycvičila Anetka pravidelnými otázkami (x-krát za deň sa vedela pýtať na malé mačky, ktoré sa narodili pár týždňov pred našim príchodom). Všetci boli milí a ochotní. V rámci služieb sme testovali výrivku, saunu a internet (na izbe „cez kábel“, v kolibe wifi). Na bicykel, ktorý bol k dispozícii som si vzhľadom na moju momentálnu „antiformu“ netrúfol.

Skvelým spestrením bola živá hudba – každý deň, bez nám hrali na fujaru, harmoniku, husle či drumbľu. Bonusom bola možnosť naživo sledovať výrobu fujary.

Na Orave sme strávili pohodových desať dní. Aj keď počasie nám nie vždy prialo, vďaka atrakciám v okolí sme si bez problémov vyplnili čas. Postupne sme tak absolvovali:

  • Oravský zámok – príjemné prekvapenie aj pre mňa
  • Lesná železnica – vyhliadková jazda Tanečník-Beskyd z Oravskej Lesnej, škoda, že práve nebola v prevádzke klasická lokomotíva poháňaná uhlím a tak nám musela stačiť jej mladšia sestra poháňaná dieselovým motorom.
  • Jazda na koni (Ranč u Edyho v Námestove) – jazdili sa len okruhy v areáli, o poznanie slabšie ako na ranči v Novom Tekove, kde boli jazdy na koni v prírode popri Váhu. Našťastie to Anetka neriešila a na ranč sme zbehli dvakrát.
  • Plavba po Oravskej priehrade – so zastávkou na Slanickom ostrove umenia, kde je spomienka na zatopené obce, ktoré dnes ležia na dne priehrady.
  • Aquapark Dolný Kubín – chvíľu trvalo, kým sa Anetka oklepala, potom sme mali problém dostať ju zo šmykľaviek a toboganov.

A to sme na neskôr, keď budú deti väčšie, nechali splav plťou, múzeum Oravskej dediny (skanzen Brestová), Demänovskú ľadovú jaskyňu.

Už teraz vieme, že dovolenka na Orave v Kolibe u Kuba nebola naposledy. Najbližšie si areál chceme vyskúšať v zime, keď tam funguje aj detská škôlka s výučbou lyžovania.

[nggallery id=9 template=caption]