Tip na výlet: ZOO Bratislava

Žirafy v OO Bratislava Anetka má rada zvieratká a tak máme zvládnuté návštevy ZOO v okolitých mestách (Viedeň, Bojnice, Spišská Nová Ves, Praha, Barcelona). Samozrejme, varení pečení sme najmä v ZOO Bratislava. Tento rok sme tam boli druhý či tretí raz. Tentokrát sme mali šťastie, vybrali sme sa tam totiž cez pracovný týždeň, takže na parkovisku nebol problém zaparkovať a v zoologickej záhrade sme sa netlačili s davmi ďalších návštevníkov.

Prebehli sme takmer celú ZOO, pričom sme opäť úspešne vynechali Dinopark. Možno nabudúce. U Anetky tentoraz bodovali namä kone ktoré kŕmila trávou, opice a pirane (Dobrá rybička, piraňa, neublíži. Neboj moja, ja ťa ľúbim.)

Milo ma prekvapila rozľahlá stavba, ktorá rastie tesne pred výstupom na „horu nosorožcov“. Podľa cedule by tam mal byť pavilón primátov, čo by bolo skvelé, pretože napríklad šimpanzy sú stále v klietke, v ktorej boli v čase, keď som bol ešte malých chlapec – pred cca 30 rokmi. Pavilón, ktorého výstavba pracuje s rozpočtom takmer 3 milióny eur, by mal byť dokončený v decembri 2009. V pavilóne primátov má nájsť svoj domov gibon zlatolíci, orangutan bornejský alebo sumatranský a šimpanz učenlivý. Škoda, že nie aj gorily. Každopádne, teším sa.

Inak o záhrade platí to, čo som napísal pred dvoma rokmi: Vstupné 4,30 eura pre dospelého a 2,65 eura pre dieťa považujem za… najvyššie možné akceptovateľné maximum. Do očí bilo porovnanie personálu v Bratislave a napr. v pražskej ZOO. Zatiaľ čo na jednej som videl dobre fungujúci systém (jasná identifikácia pracovníkov ZOO vďaka pracovným uniformám a tomu, že tí ľudia v kuse makali), na strane druhej personál, ktorý očividne nemá problém s tým, že časť pracovného dňa strávi v bufete. Hádajte, kto bol z ktorej ZOO.

[nggallery id=7]