Barcelona: Čo ešte treba vidieť

Pohľad z jednej z veží Sagrada Família, Barcelona
Pohľad z jednej z veží Sagrada Família, Barcelona

Prvú várku tipov na najkrajšie miesta v Barcelone máme za sebou. Prichádza teda avizované pokračovanie. Tentoraz sa dostaneme trochu ďalej od La Rambla okrem krátkeho kúpanie v mori a vyvaľovania na piesočnej pláži budeme behať po vrchu Montjuic.
Barcelonská ZOO – viac ako sto rokov starý park poskytuje domov 7500 zvieratám. Aj keď ikona ZOO biela gorila Snehová vločka už je pár rokov mŕtva (príbeh gorily albína na webe českého rozhlasu), na zologickú záhradu si v Barcelone pokojne vyčleňte jeden celý deň. Pred pár týždňami nás ohúrila ZOO vo Viedni a bez váhania poviem, že tá barcelonská je lepšia. Okrem množstva klasických zvierat u nás bodovalo delfinárium – na výber bola možnosť pozrieť si šou s delfínmi, prípadne ich sledovať cez veľké sklá. Využili sme obe:). Vstupenka stojí 16 euro, my sme si kúpili „kombo“ lístok do piatich zaujímavých miest v Barcelone ak sa dobre pamätám za 24 eur.

Sagrada Familia – Chrám Sagrada Familia (Svätej rodiny) je vrcholným dielom slávneho architekta Antonia Gaudího. S výstavbou sa začalo pred viac ako sto rokmi (1884) a koniec výstavby je v nedohľadne. Okrem klasického problému v podobe nedostatku peňazí (chrám sa stavia výlučne zo súkromných zbierok a zo vstupného) aj chýbajúca dokumentácia. Gaudí chcel z chrámu vybudovať „poslednú svätyňu kresťanstva“. Sagrada Familia mala mať 18 veží – 12 apoštolov, 4 evanjelistov, Pannu Máriu a, samozrejme, najväčšia veža mala predstavovať Ježiša. Zatiaľ stojí osem veží. Stavbu dodnes „zdobia“ žeriavy a nad dostavbou sa vedú búrlivé debaty. Časť odborníkov aj verejnosti hovorí o tom, že stavba by mala byť dokončená podľa zachovaných Gaudího nákresov, oponenti tvrdia, že chrám by mal byť zakonzervovaný v súčasnej podobe. Ako tak šancu na dokončenie má interiér chrámu. Rekonštrukčné práce v interiéri Sagrada Familia by sa mali skončiť v septembri 2010. Ako jeden z mnohých dátumov dostavby celého chrámu sa uvádza rok 2026 – na sté výročie Gaudího smrti. Tak či onak, chrám Sagrada Familia alebo celým menom El Temple Expiatori de la Sagrada Familia, je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO.

Botanická záhrada – Barcelona sa pyšní dvoma botanickými záhradami. Jedna má prívlastok Antická a napriek nenápadnosti určite stojí za návštevu. Záhradu v mnohých sprievodcoch nenájdete, ak však na Montjuicu navštívite The Palau Nacional, nemali by ste ju minúť. Na rozdiel od klasických záhrad, antická botanická záhrada je plná záhonov byliniek, ktoré poznáme najmä v sušenej podobe z kuchyne. Je fajn privoňať či priamo ochutnať čerstvé bylinky:) Druhú, hlavnú botanickú záhradu nájdete asi 15 minút odtiaľ, kúsok za olympijským štadiónom (Estadi Olímpic de Montjuïc), ktorý je domovským stánkom RCD Espanyol de Barcelona. Barcelonská botanická záhrada je domovom pre 1492 druhov rastlín. Tie nájdete rozdelené do jednotlivých oblastí: Austrália, Kalifornia, Severná a Južná Afrika, Čile, Kanárske ostrovy, západné a východné stredomorie.
Vstup do Antickej botanickej je zadarmo, hlavná botanická vyjde na 3,5 eura. My sme si kúpili „kombo lístok“ na viaceré atrakcie

Barcelonská pláž – Mestská pláž v Barcelone – pre mnohých rutina, mňa však čisto piesková pláž nadchla. A čo už potom hovoriť o Anetke?! Tá si piesok užívala naplno – od hry s formičkami, zasypávaní mojej maličkosti pieskom, až po váľanie sa, prevaľovanie a kotrmelce. Voda bola začiatkom mája ešte pomerne chladná a tak Anetke stačilo raz namočiť si prsty na nohe. Ja som si aj zaplával pričom som ocenil čistotu vody – žiadny bodrel, žiadne rastliny.

Montjuïc – Pľúca Barcelony. Montjuic však nie je len zelený kopec. Nájdete tu množstvo pamiatok a zaujímavých miest, bez ktorých by návšteva Barcelony nebola úplná. Bez zbytočného rozpisovania: spomínané botanické záhrady, pár palácov, múzeá, „pozostatky“ po dvoch olympiádach (mne učarovala najmä futuristická telekomunikačná veža Torre de comunicaciones de Montjuic).
Z TOP miest na Montjuicu sme vynechali legendárny cintorín (mihol sa napríklad v Almodóvarovom Všetko o mojej matke) a múzeum moderného umenia Fundació Joan Miró. Deti by z návštevy týchto miest veľa nemali a my máme šancu ísť do Barcelony opäť:)
Zaujímavý je aj preklad slova Montjuic. Podľa starej katalánčiny je to Židovský kopec, pri preklade z latinčiny sa zas dostaneme k Jupiterovmu kopcu.

Poble Espanyol – Špenielsko v malom. Atrakcia sa opäť nachádza na vrchu Montjuic. Vznikla v roku 1929 pri príležitosti Svetovej výstavy. Viacako 40-tisíc metrov štvorcových spája jedna myšlienka – na pomerne malej ploche ukázať rozmanitosť španielskej architektúry. Viac ako sto domov však pôsobí pomerne dôveryhodne ako jednoliata dedina so svojimi uličkami a námestiami. Vstupné do Poble Espanyol je 8,5 eura , deti (4-12) zaplatia 5,5 eura, dajú sa však nakombinovať rôzne rodinné a skupinové vstupenky.

Park Güell – Park Güell je rozľahlý mestský park. Projekt navrhol architekt Antoni Gaudí a je to vidno na každej drobnosti. Zaujímavé je, že park mal byť pôvodne „mestečkom“ s desiatkami stavebných parciel. Projekt mal byť financovaný zo záloh na výstavbu domov. Našli sa však len dvaja kupci – samotný Gaudí a objednávateľ projektu, podnikateľ Eusebi Güell.