Pochúťky Pobaltia (Litva, Lotyšsko, Estónsko)

Počas dovolenky, kde sme prebrádzili severnú časť Európy (Škandinávia, Laponsko), sme s Benitou s vervou pustili aj do tzv. gastro turistiky. V každej krajine sme ochutnali miestne špeciality. Tu je prvá várka kulinárskych výtvorov kuchárov z Pobaltia.

Cepelinai

Cepelinai: Jedlo nazvané podľa slávnej vzducholode kniežaťa Zepelina – tvarom sa im celkom podobajú. Malé vzducholoďky sú plnené mletým mäsom, prípadne hríbami. Cepelinai sa na záver polejú smotanou, posypú opraženou slaninkou a niečím zeleným. Mňam!
Lithuanian Food Traditions

Pelmeny

Pelmeni (prípadne pelmeny): Jedlo veľmi podobné talianskym ravioli. Podľa niektorých zdrojov má pôvod až kdesi v Mongolsku (pôvodne sa plnilo konským mäsom. Pelmeni sú cestovinové taštičky plnené rôznymi dobrotami. V Taline sme navštívili skvelú vývarovňu, kde mali Pelmeni plnené mäsom, syrom, špenátové pelmeni, vyprážané pelmeni… K tomu sme si mohli podľa ľubovôle vybrať rôzne dresingy. Jedlo je pomerne lacné a veľmi chutné. Za ochutnanie určite stála aj studená cvikľová polievka, ktorá pripomínala našu klasickú zaváranú cvikľu.
Making Pelmeny

Bliny s kaviárom

Bulvinai blynai (rusky bliny): Predstavte si tenké placky, pričom cesto je spravené z nastrúhaných zemiakov – o trochu tenšie, ako slovenské zemiakové placky. Medzi plackami je nejaké fajnové mleté mäso, ovocie, alebo dokonca kaviár. Samozrejme, nie všetko naraz:) Pokiaľ sú bliny pripravované „naslano“, nechýba pri nich typická smotana a nejaká zelená vňať.
Bliny at Russian Foods