Genealógia 12: Mikrofilmy a hľadačské paradoxy

Rodokmeň, genealógiaPátranie po predkoch prináša veľa prekvapení a občas aj geografické paradoxy. Ako napríklad ten, keď si Slovák s nemeckými koreňmi objedná v rakúskej Viedni mikrofilmy matrík z maďarskej obce Bikity, ktoré mu po potvrdení objednávky privezú z amerického Salt Like City.

Ale k veci. Pri pátraní som zistil, že prastarý otec prišiel do Spišskej Novej vsi z Maďarska. Narodil sa v juhomaďarskej obci Bikity (dnešný Bácsbokod) a na Slovensko prišiel okolo roku 1900. Pátranie hlbšie do minulosti teda muselo smerovať k naším južným susedom. Keďže po maďarsky viem prd, bolo mi jasné, že v Bácsbokode ťažko niečo poriešim na miestnej fare, kde by som v matrikách mohol zistiť niečo viac. Potešilo sa teda zistenie, že Mormoni majú tieto matriky digitalizované a nie je problém sa k nim dostať.

Chcete vedieť viac? Seriál Genealógia pokračuje na stránkach Rodokmeň.
Čítajte Rodokmeň a vyhrajte knihu!

S vidinou ľahkej výhry som kontaktoval jazykovo najbližšie Centrum rodinnej histórie v Brne. Po pár týždňovom čakaní na odpoveď som však zistil, že v Brne nemajú čítacie zariadenie na mikrofilmy. Obrátil som sa na pobočku vo Viedni. Odpoveď prišla po približne dvoch týždňoch – mikrofilmy mi vedia objednať v Salt Like City. Jeden stojí 6,50 eura a môžu mi ho rezervovať na jeden mesiac. Ak ho chcem mať k dispozícii dlhšie, zaplatím ďalšie štyri eurá. Na jednu várku môžem objednať tri mikrofilmy. Celkom férová ponuka, vravím si a objednávam prvé tri:

  1. FHL Church Bikity, 1771 – 1895: Microfilms 0639216 – 0639222
  2. FHL Census Bikity, 1828: Microfilms 622963
  3. FHL Civil Records Bikity, 1895-1905: Microfilm 2039470

Práve mi z Viedne prišlo avízo, že mikrofilmy ma už čakajú. Ďalší diel seriálu teda bude o študovaní mikrofilmov a verím aj o zisteniach ďalších detailov z histórie mojej rodiny.