Tipy na výlety: Arborétum Mlyňany

Arborétum Mlyňany: Narcis
Arborétum Mlyňany: Narcis
Arborétum Mlyňany má pár drobných problémov. Napriek tomu, že názov odkazuje na obec Tesárske Mlyňany, sídlo má v obci Vieska nad Žitavou a poštovú schránku na pošte v Slepčanoch. Napriek tomu tam radi chodievame. A keďže sme dní pred Veľkou nocou trávili v Nitre, bolo jasné, že Arborétum navštívime opäť.
Počasie vyšlo, Anetka veselo behala po parku a voňala rozkvitnuté kvety. Sklamaním bolo jazierko, v ktorom miesto kačiek plávali prepravky, plastový odpad a voda celkovo vykazovala známky toxického odpadu. Prepravky boli už intenzívne obrastené vodnými rastlinami, takže sa nik nemôže vyhovárať na „chuligánov, čo porobili bordel pod rúškom noci“. Rozhodne to tiež bol bordel, ktorý sa nedá hodiť na účet minuloročnej kapamite, ktorá sa prehnala parkom (kalamita). Ešte vlani bolo jazierko plné kačiek, pózovali mi tam žaby. „Zelená živá mapa sveta“ (nachádza sa tu vyše 2300 druhov vzácnych cudzokrajných drevín) akosi chátra. Popri tom som zachytil úvahy o tom, že Arborétum by malo prísť o štvrtý stupeň ochrany:

Vo februári oznámil Krajský úrad životného prostredia v Nitre zámer znížiť stupeň ochrany 30 parkov v Nitrianskom kraji na najnižší – prvý. V zozname je aj Arborétum Mlyňany. Väčšina z parkov je v treťom stupni ochrany, arborétum v štvrtom. „Myslím, že na úrade sa stala zrejme nejaká chyba. Podali sme odvolanie, ktoré nám odobrilo predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, čakáme na odpoveď,“ reagoval riaditeľ Arboréta Peter Hoťka.

Park patrí akadémii vied a verím, že to s ním myslia dobre. Dokážem pochopiť aj to, že majú málo peňazí a s malým rozpočtom nedokážu robiť zázraky. Po návšteve Arboréta však vo mne ostali zmiešané pocity. Prepravky v jazere miesto kačiek…