Pár slov o fotení

Digitálna zrkadlovka Canon
Digitálna zrkadlovka Canon
Ak EXIF neklame, s fotením som začal v januári 2002, keď som si kúpil kompaktný fotoaparát HP Photosmart 618. Za približne 20-tisíc vtedajších korún som si domov priniesol fototlačiareň, ale najmä na tú dobu špičkový fotoaparát. Medzi vychytávkami treba určite spomenúť operačný systém (Digita), vďaka ktorému nebol problém na fotoaparáte hrať Doom:) Škoda, že sa tento koncept nepresadil, nie že by mi chýbalo hranie sa, ale možnosť softvérovo pridávať do fotoaparátu nové funkcie, nie je na zahodenie.

Po troch rokoch kompakt „odišiel“.  Keď mi v servise oznámili, že oprava zlomených dvierok na batérie bude stáť 20-tisíc korún, bolo rozhodnuté, že domov príde nový prístroj. Aj tentoraz šlo o prelomoný model. Canon 300D bola prvá digitálna zrkadlovka, ktorá sa cenou priblížila smrteľníkom – v Rakúsku vyšla 30-tisíc korún. Za štyri roky som nafotil približne 15-tisíc fotografií. Väčšina z nich skončila v koši:) V počítači ich mám dnes uložených 6-tisíc. Ak raz budem mať trochu viac času, verím, že tých fotiek na disku bude ešte menej. S odstupom času človek akosi ľahšie maže fotky, najmä ak ide o tretí, štvrtý, x-tý obrázok toho istého:)

Vlani som začal podarenejšie fotky uverejňovať na fotoblogu – Focus Photoblog. Najpozreranejšia snímka – Šach-mat v Amsterdame – dosiahla v týchto dňoch okrúhlych 10-tisíc prezretí. Neskrývam, okrúhle číslo mi spravilo radosť:)
Minimálne rovnakú radosť mi pred pár dňami spravilo, keď ma z jednej stránky požiadali o možnosť použiť jednu z mojich fotografií pre nekomerčný projektHoď tú topánku po niekom“ 🙂
Uvidíme, kedy sa najsledovanejšia snímka na fotoblogu priblíži návštevnosťou najčítanejšiemu článku na blogu – článok Automapa online zadarmo má takmer 95-tisíc prezretí:)