Automapa online zadarmo

V minulosti som cesty plánoval cez platený program Microsoft Autoroute vydanom niekedy v toku 1997. Medzitým sa časy zmenili a kopec máp je dostupných online a free. Český web Tiscaly má celkom služne spravený projekt Kilometrovník – automapa České republiky. Žiaľ na SLovensku, prípadne inde v európe vám veľmi nepomôže. Teda vôbec nepomôže, pokiaľ sa nechystáte do Čiech:)
Kamarát ma upozornil na skvelý projekt ViaMichelin, ktorý podrobne mapuje celú Európu. Cvične som si skúsil odsledovať spojenie dvoch európskych metropol. V rámci virtuálnej cesty Kapušany – Hontianske Nemce mi automapa od Michelinu ponúkla tieto riešenia:
– cesta odporúčaná Michelin
– preferované cesty
– najkratšia cesta
– najrýchlejšia cesta
Pri každom odporúčanom spojení Michelin vypočítal dĺžku cesty, počet kilometrov po diaľnici, spravil analýzu plánu cesty (kde, kedy odbočiť), odhadne náklady na cestu a čas, ktorý investujete do cesty. Ak cesta vedie cez niekoľko krajín Michelin vám pri každej ponúkne informácie o cenách za diaľničné známky.

mapa sveta
mapa sveta

Tu si pozrite cestu, ako ju navrhla online automapa ViaMichelin. Aby som len nechválil, automapu nevyužijete, ak sa chcete dostať napr. v Bratislave z jednej ulice na druhú. Rovnako zvláštne vyzeralo, keď som sa chcel z domu dostať do Rusoviec (dedinka pri Bratislave) – cestu program zobrazí, ale vyzerá zvláštne. Rovnako zrejme niektoré malé obce na Slovensku na mape nie sú. To však nepovažujem za zásadný nedostatok – stačí, keď viete názov nejakej blízkej obce, ten kúsok už trafíte aj bez pomoci online mapy:))

Slušnú automapu ponúka aj google maps – jej nasadenie nájdete napríklad na Autopama.

Ďalšie tipy:
Online automapa Veľká Británia (AA Route Planner Great Britain)
Online automapa EÚ (staré štáty)
Map24 – Plánovač ciest a automapa Veľkej Británie, Európy a USA (Vďaka Polovi)