Blokovanie otravnej reklamy

Keď sa počítač pripája na konkrétnu internetovú adresu, používa tzv. Domain Name System (DNS) na prevod názvu servera na IP adresu. Keď napríklad vyťukáte www.ine.sk, jeho IP adresa je xxx.yyy.zzz.qqq. Cez tento server sa ale počítač nemusí pripíjať vždy.
Priradenie adries IP k názvom serverov sa dá uložiť i do ukrytého súboru vo Windows. Všetky záznamy v tomto súbore používa systém bez toho, aby získaval tieto informácie na internete. Tuto funkciu môžete využiť na vytvorenie vlastného programu na blokovanie nežiadúcich reklamných okien. Ako na to?
Súbor nájdete v adresári „C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC“ a volá sa HOSTS. Obsahuje záznam „127.0.0.1 localhost“. Ak napríklad pridáte záznam „blba.reklama.xx 127.0.0.1“, zablokuje Windows všetky spojenia z internetovej stránky blba.reklama.xx. Týmto spôsobom sa dá jednoducho zakázať prístup na vybrané stránky, prípadne úspešne ignorovať reklamu zverejňovanú v rámci reklamných systémov.
Súbor Hosts má ešte jednu výhodu. Môžete do neho vložiť IP adresy stránok, ktoré často používate. Ušetríte tak niekoľko sekúnd pri zisťovaní DNS serverov na internete.