Pochúťky Pobaltia (Litva, Lotyšsko, Estónsko)

Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

    Počas dovolenky, kde sme prebrádzili severnú časť Európy (Škandinávia, Laponsko), sme s Benitou s vervou pustili aj do tzv. gastro turistiky. V každej krajine sme ochutnali miestne špeciality. Tu je prvá várka kulinárskych výtvorov kuchárov z Pobaltia.

    Cepelinai

    Cepelinai: Jedlo nazvané podľa slávnej vzducholode kniežaťa Zepelina – tvarom sa im celkom podobajú. Malé vzducholoďky sú plnené mletým mäsom, prípadne hríbami. Cepelinai sa na záver polejú smotanou, posypú opraženou slaninkou a niečím zeleným. Mňam!
    Lithuanian Food Traditions

    Pelmeny

    Pelmeni (prípadne pelmeny): Jedlo veľmi podobné talianskym ravioli. Podľa niektorých zdrojov má pôvod až kdesi v Mongolsku (pôvodne sa plnilo konským mäsom. Pelmeni sú cestovinové taštičky plnené rôznymi dobrotami. V Taline sme navštívili skvelú vývarovňu, kde mali Pelmeni plnené mäsom, syrom, špenátové pelmeni, vyprážané pelmeni… K tomu sme si mohli podľa ľubovôle vybrať rôzne dresingy. Jedlo je pomerne lacné a veľmi chutné. Za ochutnanie určite stála aj studená cvikľová polievka, ktorá pripomínala našu klasickú zaváranú cvikľu.
    Making Pelmeny

    Bliny s kaviárom

    Bulvinai blynai (rusky bliny): Predstavte si tenké placky, pričom cesto je spravené z nastrúhaných zemiakov – o trochu tenšie, ako slovenské zemiakové placky. Medzi plackami je nejaké fajnové mleté mäso, ovocie, alebo dokonca kaviár. Samozrejme, nie všetko naraz:) Pokiaľ sú bliny pripravované „naslano“, nechýba pri nich typická smotana a nejaká zelená vňať.
    Bliny at Russian Foods

    Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!
      4 407 x čítané

      No Responses to “Pochúťky Pobaltia (Litva, Lotyšsko, Estónsko)”

      1. bolek 16 augusta 2005 at 11:24 #

        bliny mnam, aj ked teda nazov hovori skor nieco ine:-)

        Kurnik takto pred obedom to sem dat:-(

      2. mekelle 16 augusta 2005 at 11:25 #

        ved pockaj, este pridu ine maskrty – priamo zo skandinavie:) Toto je len take predjedlo:)

      3. bolek 16 augusta 2005 at 11:36 #

        lepsie ako kotbular v ikea?

      4. mekelle 16 augusta 2005 at 11:40 #

        ako co, niektore veci boli skvele, niektore pekny humus:/

      5. Hyena 17 augusta 2005 at 07:17 #

        Ešte by som pridal jedno takmer litovské jedlo, ale ani za svet si nemôžem spomenúť na jeho názov. Bolo to niečo podobné kapybare, hm. Je to lokálna špecialita. Predstavte si veľký piroh plnený mäsom, ktorý sa však nevarí, ale pečie. Jaaaj, to bola dobrotaaaa!
        A nesmiem zabudnúť na Vilu Gloriu… ;-) http://www.hyenoviny.sk/view.php?cisloclanku=2005062001

      6. mekelle 17 augusta 2005 at 14:39 #

        teda neviem, ale kapybara je zviera, nie jedlo…
        http://www.zoopraha.cz/lexikon.php?i=143

      7. Hyena 17 augusta 2005 at 17:46 #

        Ja VIEM, ale názov toho jedla vzdialene pripomínal kapybaru…

      8. mekelle 17 augusta 2005 at 17:52 #

        jaj tak, ja ze to jedlo bolo podobne kapybare:)))

      9. Hyena 17 augusta 2005 at 19:44 #

        BTW, jedol už niekto kapybaru???

      10. mekelle 17 augusta 2005 at 20:12 #

        toho maleho chudaka chlpateho? Dufam, ze nie:))))

      11. Jozo 18 augusta 2005 at 13:48 #

        Maleho??? Ved to je velky potkan, neee?