Recenzia: Oscar Wilde – Ideálny manžel

V návale pokleslej zábavy valiacej sa zo všetkých smerov sa Benita rozhodla spraviť opäť niečo pre naše duševné obrodenie a kúpila lístky do divadla. Podobne, ako pred časom SergejJK, v DPOH sme boli na predstavení divadelnej hry Ideálny manžel, ktorú má na svedomí Oscar Wilde. Na predstavenie som sa tešil, pred rokmi som ho videl ako televíznu inscenáciu v podaní českých hercov. „Nuž, budem môcť porovnávať,“ vravel som si spokojne…
Sir Robert Chiltern je úspešný politik a dokonalý gentleman. Spolu s milující manželkou predstavujú dokonalý harmonický pár. Situácia sa komplikuje, keď do Londýna prichádza pani Chieveleyová. Tá mu ponúka jednudochý obchod: večné zabudnutie na jeho hriech mladosti za podporu pre jej špinavý kšeft. Chiltern sa obráti na svojho priateľa, londýnskeho dandyho lorda Goringa, mimochodom ex-snúbenca pani Chieveleyovej. Lord Goring má zas iný zásadný problém. Jeho pán otec, whig Goring má jediný cieľ: svojho neporiadneho syna oženiť a posadiť do parlamentu. Dej je prepletený množstvom pikantných rozhovorov na tému: vzťahy muža a ženy, politika, morálka, korupcia, čo zabezpečuje aktuálnosť všetkých tém.
Možno to vyznie absurdne, ale najviac ma uchvátili kostýmy a scéna. Oboje bolo riešené značne veľkoryso. Scéna sa v určitých momentoch krútila, čím sa Alexandre Gruskovej podarilo úspešne vyvolať dojem, že sme vo veľkom viktoriánskom dome. Rovnako kostýmy hercom, dobe i atmosfére sadli a len ťažko sa bránim vulgárnemu prirovnaniu „ako riť na šerbel“ (vidíte, neubránil som sa:)).
Nuž ale, poďme k hereckým výkonom, ku ktorým som pristupoval s miernymi predsudkami. Jozef Vajda, Maroš Kramár ani Zdena Studenková nepatria medzi mojich obľúbencov. Po Ideálnom manželovi musím povedať, že Kramár aj Studenková veľmi príjemne prekvapili. Naopak, o to väčším sklamaním bol Vajda. Ak sa niekto zabreptá počas predstavenia a dokáže to nejak vtipne zahrať, s radosťou takýto nedostatok akceptujem. Vajda s tým však mal problém počas celého predstavenia. Vyvrcholilo to v momente, keď sa nešťastný Chiltern zdôveruje so svojím tragickým osudom svojmu priateľovi. Vajda situáciu nezvládol a začal sa smiať…
Ale inak hra, samotné predstavenie, ale aj veľká väčšina hereckých výkonov stoja za to. Neseďte furt pred telkou, hajde do divadla!:)
Ako to videli inde:
SergejJK: Oscar Wilde & Ideálny manžel
Kultura.sk: Ideálny manžel
SME: Ideálna komédia pre nás