Čo má spoločné jablko, čerešňa, broskyňa, hruška, slivka, kiwi, prípadne zelenina ako zeler, zemiaky, karkotka hrášok a rôzne druhy orechov (lieskové, vlašské, mandle)? Nemôžem ich jesť. Teda to mi aspoň povedala doktorka po prvom alergologickom vyšetrení, ďalšie ma čakajú o nejaké tri týždne.
Ako som sa dozvedel pacient s alergiou na jablko bol pred 20 rokmi celkom slušnou kuriozitou. Dnes má 25 až 75 percent tzv. brezových alergikov alergické reakcie na potreviny. Príčinou je prítomnosť skrížene reagujúcich alergénov. Tie patria ku skupine tzv. „stresových bielkovín„, ktoré sú zvýšene produkované v stresových podmienkach. Celý efekt zvyšuje vysoké znečistenie ovzdušia – napr. breza tu produkuje 5 a 10- násobne vyššie koncentrácie nejakej látky Bet v 1, čo má byť hlavný alergén peľu brezy
Žeby som si mal hľadať pokojnejšiu prácu v zdravšom prostredí?:)