Tipy a triky pre Kindle

Nie nejdem písať o tom, akú výšku, šírku, hmotnosť má Kindle. Nebude to dokonca ani nič o tom, aký je E-Ink úžasný vynález a prečo je elektronický papier na čítanie lepší ako LCD. Článok vzniká po približne mesačnom používaní čítačky a jeho prvým adresátom je kamarát, ktorého Kindle je v tejto chvíli na ceste k nemu domov. Verím, že pár tipov tu nájdu aj ostatní:)

Slovenčina v Kindle

Kindle má ako systémový jazyk nastavenú angličtinu. Slovenčina medzi ponukami chýba. Ak vám angličtina robí problémy, pomôcť by mohla lokalizácia prostredia do češtiny. Slovensko-anglický prekladový slovník v Kindle by ste zrejme zháňali márne, ak vám však postačí anglicko-český prekladový slovník, je tu riešenie. Inštalácia je rovnako jednoduchá ako nahranie knihy: Stiahnutý súbor so slovníkom nahrajte do foldra (zložky) documents v Kindle a nastavte slovník ako primárny (Menu–>Settings–>Menu–>Change Primary Dictionary–>EN-CS Dictionary).

Ako na PDF v Kindle

Tip ako čítať PDF v Kinde vynechávam, keďže takéto čítanie vo väčšine prípadov hraničí s trestným činom týrania. Riešenie je jednoduché –> PDF dokument pošlete na mail, ktorý je priradený k čítačke (napr. meno.priezvisko@kindle.com) s tým, že medzi zavináč a kindle vložíte čarovné slovíčko „free“ (čiže napr. meno.priezvisko@free.kindle.com) a ako predmet správy uvediete „convert“. Skonvertovaná kniha o pár minút dorazí do čítačky.

Hry v čítačke kníh

Kindle je čítačka kník a rozhodne nie herná konzola, ak by vám však hranie občas chýbalo skúste Shift+Atl+M a dostanete sa hľadanie mín, ako ho poznáte z Windows. Ak vzápätí stlačíte klávesu „G“ môžete hrať piškvorky.
Nedá mi nenapísať, že ma celkom škrie prístup Amazonu – fajn hry pre Kindle predávajú za pár eur, problém je však, ak máte čítačku registrovanú mimo USA. Jednoducho s vami nerátajú a nepredajú vám ju (mimo hry nie je len Slovensko, ale celá Európa). Priznám sa, že tomu nerozumiem.

Manažment a konverzia kníh

Na správu kníh, ich konverziu a v podstate všetko, čo vás napadne, slúži calibre – E-book management, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo. K dispozícii je aj pre Linux či OS X. Calibre podporuje snáď všetky možné formáty ekníh (Calibre supports the following formats for cataloging: AZW, AZW1, CBR, CBZ, CHM, EPUB, FB2, HTML, IMP, LIT, LRF, LRX, MOBI, ODT, OEBZIP, OPF, PDB, PDF, PML, PMLZ, PRC, RAR, RB, RTF, SNB, TPZ, TXT…) a ich vzájomnú konverziu. Super je možnosť naštýlovať knihu na mieru vášmu zariadeniu (samozrejme nechýba profil pre Kindle 3).

Noviny, časopisy, weby… všetko v Kindle

Na Calibre som si obľúbil možnosť stiahnutia voľne dostupných zdrojov z internetových vydaní novín a časopisov (napr. SME, BBC News…) a ich automatické zaslanie do Kindle. Svoje obľúbené noviny si tak môžete prečítať vo svojej obľúbenej čítačke:) Ak je čítačka pripojená k WiFi sieti, pár minút po odoslaní máte knihu priamo v nej. Na podobnom princípe by mala fungovať aj služba KindleFeeder, ktorá zadarmo alebo za malý poplatok „nakŕmi“ váš Kindle.

Výber článkov „na neskôr“

Ďalšou návykovou záležitosťou je využívanie služby Read It Later. Nainštaloval som si jej plugin do internetového prehliadača a keď narazím na zaujímavý článok, ktorý v danej chvíli nemám čas čítať,  jediným kliknutím si ho odložím na neskôr. Následne články automaticky cez Calibre dopravím do Kindle. Podobne ako Read It Later by mala fungovať aj služba Instapaper, pričom podľa čitateľov webu LifeHacker by mala byť o kúsok lepšia. Neviem, neskúšal som. Obe však poskytujú to, čo potrebujem, zadarmo.

Organizácia kníh v Kindle

Prečítate jednu knihu mesačne, ale kapacita Kindle vás „donútila“ nahrať do čítačky stovky kníh?  Tak to sa v nich môžete čoskoro strácať, lebo preklikávať sa cez menu, v ktorom je na každej podstránke 10 kníh je dosť otravné. Riešením je vytváranie kolekcií v prostredí čítačky alebo skvelý nástroj Kindle Collection Manager. Zatiaľ v štádiu beta-verzie, každopádne však zadarmo. Organizáciu kolekcií kníh vďaka programu vzládnete z prostredia Windows.

Na internet cez USB

Čítačka Kindle sa na internet pripája cez WiFi, prípadne cez 3G. Existuje však aj riešenie, ako sa pripojiť na internet cez pripojenie k počítaču prostredníctvom USB. Samozrejme, pokiaľ ten počítač je pripojený na internet:)

Ultimatívny zoznam ďalších úprav a vylepšení spracovali fanúšikovia na českej stránke Amazon-kindle.cz.