Genealógia 11: Ako sme rozbili republiku

vysidlenie-nemcovViem, že väčšina z vás je zvedavá hlavne na to, ako dopadla „kauza Osvienčim“ a teda ako dopadne pátranie po predkovi, ktorý možno bol v uniforme SS nasadený do koncentračného tábora.

Tentoraz sa však v pátraní posunieme o obdobia krátko po druhej svetovej vojne. Tiež k udalostiam, ktoré viedli k rozpadu Československej republiky v roku 1939. A k úlohe, ktorú v týchto udalostiach zohrali moji predkovia. Ale pekne po poriadku…Pred časom som navštívil Národný archív s cieľom zistiť, kto z rodiny bol členom Deutsche Partei. Z archívu v Prahe zas mali prísť informácie o tom, ktorí členovia rodiny boli vysídlení z Československa po Druhej svetovej vojne. Z archívu prišiel list o tom, že požadované doklady na mňa čakajú v študovni. Tak som neváhal a vyrazil pátrať do archívu.

Chcete vedieť viac? Seriál Genealógia pokračuje na stránkach Rodokmeň.
Čítajte Rodokmeň a vyhrajte knihu!

Dnes si povieme niečo o Hilde Tettingerovej a jej synovi. Malý Gerhad Tettinger nemal krátko po končení vojny ani tri roky. Narodil sa totiž v novembri 1943. V júni 1945 ho aj s mamou zatkli v Žiline na železničnej stanici, keď sa vracali z evakuácie. Ako mnohí iní Spišskí Nemci totiž v čase blížiaceho sa frontu a príchodu Červenej armády opustili domovy.

Národná bezpečnosť ako dôvod zatknutia uviedla stručný argument: „Nemecká národnosť“. Toto rozhodnutie sa netýkalo len Hildy. Oblastné veliteľstvo Národnej bezpečnosti dalo rozkaz „V dorozumení tiež Posádkového veliteľstva v Žiline a MNV v Žiline, OBZ v Žiline na zadržanie všeobecné na cestách do Žiliny všetkých príslušníkov nemeckého národa a na sústreďovanie v leteckých kasárňach v Žiline.“ Zadržovanie mali na starosti vojaci, príslušníci OBZ a Národnej bezpečnosti.

Malý Gerhard si podobne, ako ostatní zadržaní Nemci „vyslúžil“ vlastný spis. Veliteľ stanice bezpečnosti v spise konštatuje, že Gerhard Tettinger sa previnil proti štátu „už aj tým, že bol Nemcom a ako taký najmä v dobe zvýšeného ohrozenia republiky svojou osobou zvýšil ich požiadavky, čím sa takmer priamo zúčastnil i so svojimi rodičmi na rozbití bývalej ČSR. “ Len pripomeniem, že v čase rozpadu ČSR chýbalo do narodenia Gerharda viac ako tri roky…
Hilda so synom vystriedali niekoľko pracovných a zadržiavacích táborov, aby sa 11. mája 1946 dostali do Petržalky-Kopčany. Práve odtiaľto 30. apríla 1946 vypravili prvý transport Nemcov zo Slovenska . A práve z Kopčian bola v o deväť dní spolu so synom Gerhardom odsunutá transportom do Nemecka.  Na cestu dostala potvrdenku o prevzatí 2000 ríšskych mariek v hotovosti pre ňu a syna.