Genealógia 9: Tajomný odkaz

auschwitzPri pátraní v archíve v Spišskej Novej Vsi som stretol pani, ktorá tvrdila, že „nejaký Tettinger niekedy pred vojnou chodil k nám na gymnázium“. Sľúbila, že sa na to pozrie lepšie a dá mi vedieť. Musím povedať, že jej zistenie ma šokovalo. Miesto odkazu na prospech niektorého z predkov mi totiž poslal kópiu dvoch strán z knihy, ktorú napísal absolvent miestneho gymnázia v Spišskej. Igor-Jakob Bistric. Cez vojnu sa dostal do koncentračného tábora v Osvienčime. Kniha, ktorú napísal, vyšla v roku 1985 v Izraeli. Jej názov hovorí za všetko: Dr. Mengele a selekcia na Appelplatz v koncentračnom tábore v Osvienčime.

Chcete vedieť viac? Seriál Genealógia pokračuje na stránkach Rodokmeň.
Čítajte Rodokmeň a vyhrajte knihu!

Tu je úryvok z kapitoly, ktorá zachytáva spojenecké bombardovanie v okolí tábora začiatkom roka 1944:

Medzi väznami bolo nemálo mŕtvych a zranených a zasiahlo aj niektorých z mužstva SS. Väčšina ošetrujúceho personálu a aj nás z pisárne preto nasadili ako lekársku pomoc….

Keď som prišiel na miesto, pomáhal som, kde to bolo potrebné. Odrazu som stál pred SS-manom. Zodvihol som oči a k môjmu úzasu som stál pred spolužiakom z rodného mesta Spišská Nová Ves – volal sa Tettinger. Nemohol som uveriť vlastným očiam, ale bola to pravda. Ako spolužiaci sme sedávali za jednou lavicou, spolu sme hrávali futbal. Teraz ja v trestaneckom mundúre, pretože som Žid a on v uniforme SS. Patril k „Panskej rase“, k čistej nordickej rase….

Na moju otázku čo tu robí, som nedostal odpoveď. Odišiel bez toho, aby mi odpovedal.

Predstava, že ktosi z rodiny v minulosti participoval na niečom tak odpornom, mnou otriasla. Autor knihy sa mohol pomýliť. Ten esesák sa mohol na niekoho z našej rodiny len podobať. Možno autor, prípadne vydavateľ knihy chybne napísali meno. Igor-Jakob Bistric chodil na gymnázium, moji predkovia boli chudobní a nepredpokladám, že by niektoré zo siedmich pradedových detí chodilo na takú drahú školu… Otáznikov a pochybností je viac než dosť. Ostáva len pokračovať v pátraní.