Genealógia 4. Čo je pri pátraní najdôležitejšie

genealogia Chvíľu som sa téme pátranie po predkoch na blogu nevenoval, neznamená to však, že by pátranie ustalo. Len ten progres nie je tak razantný, ako to možno na prvý pohľad vyzeralo. Dnešný spot preto bude o najdôležitejšom faktore pátrania.

Nie sú ním databázy, skvelé programy ani sociálne siete cez ktoré kontaktujete stratených a opätovne nájdených príbuzných na druhej strane zemegule. Najdôležitejšia totiž je trpezlivosť a vytrvalosť.

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale svet nezdieľa vaše genealogické nadšenie. Svetu je šumafuk, či nájdete svojho praprapra…deda. Svet dlabe na vašu túžbu zistiť či vaši predkovia boli nevoľníci, šľachtici alebo robili po generácie mestských katov.

Chcete vedieť viac? Seriál Genealógia pokračuje na stránkach Rodokmeň.
Čítajte Rodokmeň a vyhrajte knihu!

Za posledné týždne som rozposlal dve desiatky mailov, obvolal niekoľko rôznych inštitúcií. Výsledok? Odpoveď prišla na dva maily. Čosi v zmysle „možno sme príbuzní“. Odvtedy nič. Pri viacerých telefonátoch som sa dozvedel „áno mail som čítal a čo?“ Nuž nič 🙂

Dôležité je nestratiť nadšenie a nenechať sa odradiť. Veci, koré pre vás znamenajú malé víťazstvá sú nezúčastneným ľuďom ukradnuté. A netreba z toho robiť vedu.

Stačí sa v pátraní nevzdávať a neúspechmi sa nenechať odradiť.