(Ne)fotografické postrehy z Barcelony

Digitálna zrkadlovka Canon Rebel 300DNávrat z Barcelony a následné triedenie fotografií ma prinútili zamyslieť sa nad fotením, či cvakaním ak chcete. Nad kvantitou a hľadaním fotografií, ktoré si pozriem aj s odstupom času. Digitálna fototechnika totiž umožňuje magické veci. Na dovolenke, ale aj inde vo výnimočných prípadoch umožňuje fotografovi cvakať ostošesť. Veď to nič nestojí:) Zároveň je lepšie spraviť 2-3 fotky z jedného miesta, ako doma zistiť, že človek nesprávne zaostril, zvolil zlý čas či clonu. Takto postupujem aj ja a týždenná dovolenka v Španielsku znamenala zmenu stavu počítadla o 621 čisiel.
Viac ako 4 GB surových dát budúcich fotografií. Čo s nimi. Človek má možnosť nechať ich tak s dovetkom „vrátim sa k tomu, keď bude čas“. Takto mám stovky a tisíce fotografií z minulých rokov (od nástupu digitálnej zrkadlovky do našej domácnosti som vycvakal necelých 17-tisíc obrázkov). Keďže som už pred časom zistil, že toto odkladanie je cestou do pekla už dlhší čas mám na spracovanie fotografií z dovoleniek zabehnutý pomerne presný postup, ktorý uplatňujem ešte dôslednejšie od príchodu Adobe Photoshop Lightroom.

Ako spracovať fotografie z dovolenky:

  1. Pravidlo číslo jeden je jasné: Najlepší priateľ fotografa je smetný kôš. Preto prvou fázou je premazanie fotografií – ako prvé padajú nepodarky.
  2. Na druhý deň opätovné prebehnutie fotografií – tentoraz už prichádza fáza mazania podobných fotografií. Z dlhodobého hľadiska nemá zmysel držať na disku fotografiu „babka varí lečo“ 5x inak, ale stále rovnako:)
  3. Nasleduje prvá hrubá úprava fotografií – orez, rýchle doladenie farieb. Lightroom má v tomto veľkú výhodu – ak sa o mesiac rozhodnem, že fotka X nemala byť orezaná, jednoducho sa s ňou vrátim o krok späť. Nemusím pri tom držať na disku niekoľko fyzických kópií toho istého súboru. V tejto fáze opäť radostne mažem snímky, pri ktorých vidno, že im ani takáto úprava nepomohla.
  4. Štvrtá fáza je priraďovanie kľúčových slov a jednoduchých popiskov fotografií. Častko je to spojené s listovaní v bedekeri a hľadaním na internete. „Ako sa volalo toto námestie? Čo za zaujímavosť nám hovorili o tom dome?“ Je to celkom nuda, ale zistil som, že po pár mesiacoch/rokoch si nepamätám detaily a toto je jediná šanca ako pomôcť slabšej pamäti. Popri tagovaní sa opäť sem-tam prihodí nejaké to mazanie fotografií.
  5. Fáza nastupuje pomerne nenútene niekoľko mesiacov či dokonca rokov od fotenia. Človek si prezerá fotografie a občas stlačí klávesu Delete. „A túto blbosť som načo odkladal?“

Od návratu zo Španielska som sa dostal do štvrtej fázy. Počet fotiek z Barcelony na pevnom disku klesol z 621 na 282. Ešte to vidím na možný pokles o 20-30 fotiek:)

Dodatok:  Samozrejme, po fáze 4 nastupuje fáza detailnejšej úpravy fotografií, ich spracovanie pre tlač prípadne pre web, ale to už je iný príbeh.