Samsung Pro815

Keď som si robil prehľad elektronických zrkadloviek, zaradil som tam aj prístroje, od nie práve tradičných fotovýrobcov ako Sony, Panasonic alebo HP. Včera sa pridal aj Samsung so svojím modelom Pro815. A podľa prvého predstavenia sa pridal teda fantasticky dobrým kúskom.

Samsung Digimax Pro815

DOPLNENÉ o fotky z kórejských serverov 每周电脑报 a 版权所有.


Samsung Digimax Pro815 má rozlíšenie 8 megapixelov na známom 2/3″ CCD snímači (Sony) a šialený 15-násobný optický zoom (28-420mm). Objektív je od firmy Schneider Kreuznach (svetelnosť f2,2-4,6). Nemám rád všeliaké ultra, mega, high prívlastky, ale 420mm je naozaj ultra high zoom. Vynikajúce je aj to, že širokouhlé ohnisko začína na 28mm (všetky údaje samozrejme 35mm ekvivalent kinofilmu).

Samsung LCD displeje vie, do Pro815tky si dovolil dať takú šialenosť, ako je obrovský 3,5 palcový LCD displej, ktorý zaberá skoro celú zadnú stranu aparátu. To už je taký malý televízor. Dokáže zobraziť 235,000 pixelov, rovnako ako aj 0,44″ EVF hľadáčik. Použitie TMR-technológie (Transmissive with Micro Reflective) by malo zabezpečiť prozeranie LCD displeja aj vonku na slnku. Pravdou však je aj to, že až taký veľký displej snáď ani nie je potrebný. Skôr je dôležitejšia ergonómia držania aparátu. A podľa obrázku neviem neviem, či sa pravý palec nebude šmýkať po displeji.

Okrem veľkého displeja a hľadáčiku má Pro815 na hornej strane aj malý (1,44″ široký) LCD display. Ten umožňuje fotiť len tak „od pásu“ (waist-level shooting), alebo dole pri zemi. Môže sa použiť aj ako stavový displej. Urobiť veľký 3,5″ displej otáčacím, by už asi bol problém. Ale je to zaujímavé riešenie, veď veľký 3,5″ displej bude asi dosť papať baterky, tak prečo nepoužívať iba malý.

Ďalším plusom je Li-Ion akumulátorček s kapacitou 1900 mAh (7,4V). Podľa CIPA štandardu by mala Pro 815tka vydržať viac ako 500 snímkov na jedno nabitie.

pro815 - zvrchu

Na obrázkoch to vyzerá, že zmena ohniska bude ovládaná manuálne na objektíve, taktiež manuálne ostrenie a kompenzácia expozície sa bude prevádzať na objektíve. Pro815 fotí na CF karty a v najväčšom rozlíšení dokáže fotiť rýchlosťou 1,5 snímku za sekundu. V megovom rozlíšení dokáže strielať rýchlosťou 10 snímok za sekundu. Rýchlosť závierky sa dá nastaviť manuálne od 1/4000 až po 30 sekúnd a ISO v intervale 50-800. Digimax Pro815 má podobné blbinky ako iné fotoaparáty, napríklad video dokáže zaznamenávať vo VGA formáte (640×480), rýchlosťou 30 alebo 15fps. Pozitívne je, že aj so stereo zvukom.

Podľa papierových parametrov som týmto prístrojom viac ako nadšený, počkajme si však radšej na fotky, ktoré bude z tohto Samsungu vychádzať. Na trh by mal prísť v auguste/septembri. Čo sa mi až tak nepáči je uvádzacia cena. Phil Askey na DPreview uvádza sumu 600 libier. Ja dúfam, že sa iba pomýlil a namiesto libier tam majú byť doláre (alebo aspoň eurá:-)). DOPLNENÉ: nepomýlil sa, v eurách to predsa len bude cca 1.000 euro:-(.

K takému ďalekohľadu (a za takú cenu) by sa občas zišiel aj stabilizátor. Predsa len, udržat v ruke 15-násobný zoom sa asi ani nedá. A nie moc pekne pôsobia sánky pre externý blesk, hodila by sa nejaká krytka, keď sa externý blesk nebude používať. Technickú špecifikáciu nájdete na DPreview a ďalšie fotky z nejakej ázijskej výstavy na serveroch 每周电脑报 alebo 版权所有.

Digimax Pro815