Digitál alebo analóg?

Chcete si vybrať fotoaparát a neviete, aký? Digitál alebo klasický? Odpoveď hľadá celkom fajn napísaný článok na živé Oplatí sa kúpiť klasický alebo digitálny fotoaparát?(stále ma to núti písať klasicky – živě, ale čo už)
lacná klasika – zmysel má – napríklad pre moju mamu, ktorá zošrotuje také dva filmy za rok. Pokročilé funkcie foťáku ju nikdy nezaujímali, prístroj vie maximálne zapnúť a potom cvaknúť
stredná klasika – zmysel má – sestra vyfotí takých 5-10 filmov ročne (odkadom), nemá najmenší záujem sama nejak fotky upravovať, nemá najmenší záujem robiť nejaké pokročilé nastavenia foťáku, snáď s výnimkou zoomu a podobne.

špičková klasika – zmysel má – pre fajnšmekrov a profíkov. Kolega vyfotí tisíce fotiek, dokáže básniť o nejakom aparáte so second-handu za „úžasných 40 tisíc„. Síce bez doplnkov, ale vraj sa to aj tak oplatí, vraj ten rozdiel a možnosť vyhrať sa s fotkou za to stojí. Nemám dôvod mu neveriť.

Lacný digitál – zmysel má – Kamarát si kúpil v nejakom výpredaji starší Nikon, plnoautomat. Cena do 10 tisíc, foťák pre celú rodinu . veselo cvaká kamarát, jeho žena i dve dcéry, čerstvé školáčky. On sa s fotkami rád pohrá v kompe, čo to nechá vyvovať, prípadne do stolného DVD spraví multimediálnu prezentáciu – proste pohodička.
Stredný digitál – zmysel má – snáď ani nemá zmysel uvažovať o tom, či a prečo má mainstream zmysel:))
špičkový digitál – zmysel má – no jasne, minimálne preto, aby z neho bol o rok digitál strednej triedy dostupný širokým masám:))))

Súvisiace linky:
Co je levnější – digitální, nebo kinofilmová fotka?
Srovnání – vyplatí se digitál nebo analog?
Analog versus digitál
Digitální fotoaparáty už nejsou luxus, vytlačují i klasické přístroje
Oplatí sa kúpiť klasický alebo digitálny fotoaparát?