V rámci seriálu Masaker v kuchyni predstavujeme jej veličenstvo recept na pečenú kačku s červenou kapustou a lokšami.
- Kačku umyjeme a zľahka naporcujeme. Ja tú našu rozdelím na štyri časti – dve stehná a trup rozdelený na polovice. Mäso osušíme a jednotlivé časti poctivo osolíme. Výsledok nášho snaženia necháme v chlade oddýchnuť 24 hodín.
- Jednotlivé kúsky kačky rozložíme po hlinenom pekáči, pričom na spodok dáme trochu masti (kačacia / husacia). Pekáč zavrieme vrchnákom a vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov.
- Pečieme dve, až dva a pol hodinky, pričom kačku občas skontrolujeme a kúsky mäsa prelejeme vypečenou masťou.
- Čas, keď sa kačka sama pečie využijeme na prípravu dusenej kapusty. Na troche masti speníme cibuľku. Pridáme dve lyžice kryštálového cukru, ktorý zľahka karamelizujeme. Pridáme trochu bieleho vína a deci vody.
- Do tejto hmoty nahádžeme na márne kúsky nakrájanú kapustu. Poriadne premiešame, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni kapustu dusíme do mäkka.
- Po dvoch hodinách sa vrátime ku kačke. Do pekáča pridáme pečienky, ktoré uložíme do masti, ktorá sa nám za dve hodinky vypiekla. Na pečienky opäť položíme kúsky kačky.
- Po približne trištvrte hodinke vyberieme pečienky a masť zlejeme do misky. Kačka tak ostane „na suchu“. Tentoraz už bez vrchnáku dáme kačku na posledných 10-15 minút do rúry.
- Lokše sú samostatná kapitola. Po jednom pokuse, na konci ktorého bola neuveriteľne špinavá kuchyňa, smrad po celom byte a pár biednych lokší, sa spolieham na subdodávateľov. Výborné lokše predávajú tety v Tržnici, prípadne na trhovisku na Miletičke, ale chybu nespravíte ani od väčších výrobcov v ktorýchkoľvek potravinách.