Na hrade skapal pes

Pôvodne som chcel v titulku parafrázovať názov českej romantickej komédie „Nuda v Brne“, ale čerstvá skúsenosť z návštevy bratislavského hradu si žiadala trochu iné slová. Tam totiž skapal pes. Samozrejme, nemyslím to doslovne 🙂

Za viac ako hodinu, čo sme sa s Tomášom motkali po nádvorí hradu a v blízkom okolí, sme narazili na 12 ľudí. Takmer polovica boli turisti kdesi z Ázie, ktorí chvíľu zmätene hľadali vysvetľujúci text k soche Svätopluka. Nakoniec ocenili aspoň možnosť vyfotiť si výhľad z hradu keď už nie „zo sedla koňa“ (odkiaľ je vraj pohľad na svet najkrajší), tak aspoň spod konských vajčísk.

Predaju lístkov márne hľadali. Nešťastníci sa totiž pred cestou do Bratislavy nenaučili po slovensky. Hľadať čo i len základné informácie aspoň v angličtine bola zbytočná námaha.

Podobne to zrejme vyzerá aj v iných atraktívnych častiach Bratislavy. Mladý Japonec, na ktorého sme zopárkrát na hrade narazili mi totiž pri rozlúčke povedal, že pôvodne chcel v Bratislave zostať dva-tri dni. Po pár hodinách pobytu v krásavici na Dunaji však zmenil plány a ešte dnes sa vráti do Viedne.