Tatársky biftek

Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

    Na konci nášho snaženia je lahodný tatársky biftek, ktorý podávame na hrianke potretej cesnakom.Po dlhšom čase tu máme ďalší diel občasníka Masaker v kuchyni a verte, že dnes to fakt bude MASAKER!:) Nedávno som bol s dvorným komentátorom tohto blogu, cteným Jozefom, ktorý sa občas podpisuje ako Trent, „na jedno“. Na tom by nebolo nič zvláštne, deje sa tak pár krát do roka:) Faktom však je, že pri poslednej návšteve „nášho“ podniku u mňa padlo tabu, ktorému som odolával pár desiatok rokov. Dal som si tatársky biftek, alebo tiež tatarák. Priniesli nám ho pekne na kôpke so žĺtkom v strede, po okrajoch taniera boli všetky potrebné ingrediencie, ktoré Jozef namiešal v pomere, ktorý spravil z tataráku neskutočnú lahôdku.
    Keď k nám v uplynulých dnoch prišla na návštevu svokra, ktorá 1. miluje tatarák a 2. je výborná kuchárka, nebolo nám veľa treba, aby padlo rozhodnutie: Spravíme si tatársky biftek doma!
    Príprava tataráku je relatívne jednoduchá, ak dodržíte pár základných pravidiel, úspech je zaručený.

    Čo potrebujeme: 500 g sviečkovej, 2 žĺtky, 1 cibuľa, 2 lyžice plnotučnej horčice, 2 lyžice kečupu, soľ, 1 lyžičku mletého čierneho korenia,1 lyžička mletej červenej papriky,  1 lyžička mletej rasce.

    Postup: mäso dôkladne očistíme a zbavíme všetkých bielych žiliek. Následne ho nastrúhame, najemno 2-3x pomelieme v mlynčeku na mäso alebo zmasakrujeme ručným ponorným mixérom. Ortodoxní priaznivci tatárskeho bifteku povedia, že pravý tatarák treba naškriabať, ale ja som len jednoduchý chalan, čo nevie variť, takže som mixoval.
    Do výslednej hmoty pridáme žĺtky, soľ, korenie, kečup, horčicu, rascu. Pomery môžu byť aj iné ako uvádzam hore. Niektorí majú radi tatarák otrejší a pridávajú chilli, prípadne iné ostré ochutiny.
    Výsledný tatarák natierame na topinky nahrubo potreté cesnakom.
    Čo vám budem hovoriť – bol to masaker v kuchyni!

    Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

      Tags: ,

      27 269 x čítané

      9 Comments to “Tatársky biftek”

      1. Jozef alias Trent 18 januára 2010 at 13:26 #

        maaaaarne tu hladam tlacidlo „Paci sa mi to“… zblbol som z Facebooku :-D
        anyway, skvely clanok, kurna, vyzera to dobre… Mam pocit, ze sme dali good bye bambinovej pizze a presedlali sme na tuto pochutku.

      2. benita 18 januára 2010 at 13:37 #

        krasne fotky, uz viem, co si dam, ked prestanem kojit:)

      3. sloper 18 januára 2010 at 14:06 #

        Tiez ho milujem, za tu pasomnicu to prisambohu stoji :-)

      4. Jozo 18 januára 2010 at 20:49 #

        Ked ho milujes nie je co riesit

      5. marek 19 januára 2010 at 00:58 #

        Mate pripadne nejake ine varianty tataraku? co ine tam pripadne pridat?

      6. Jozo 19 januára 2010 at 08:49 #

        6 piv a nieco k tomu…

        • marek 19 januára 2010 at 15:02 #

          tak nejak som ocakaval podobny tip :)

      7. Ruziklan 19 januára 2010 at 10:24 #

        Sloper: Hm… a kolki by sme radi aj tu pasomnicu ako bonus :-P

      8. Nino 26 mája 2010 at 22:32 #

        Ahojte Tatarkovia, ja osobne robím Tatarák už 35 rokov a nepoznam mlsnejšie jedlo, ako je tataračik, moje deti hovoria že ho robím jajlepší, prave tôto sobotu robíme Tatar party a všetci na to tešíme. Dobru chuť.