Genealógia 5. Pokroky v pátraní

tettinger Nedávno som písal, aké dôležité je nevzdávať sa pri pátraní a už tu máme „mierny posun v medziach zákona“:) Novinky síce ešte nie sú v nejak dávnej histórii a balansujú kdesi na začiatku dvadsiateho storočia, napriek tomu potešili:) Ale pekne po poriadku.
Keďže slovenská stopa rodiny Tettinger vedie do Spišskej Novej Vsi, kontaktoval som Matričný úrad – Spišská Nová Ves a tiež Štátny archív Levoča pobočka Spišská Nová Ves. Práve z druhej inštitúcie mi prišla pozitívna odozva a následne sme si vymenili niekoľko mailov. Tu je pár faktov:

Chcete vedieť viac? Seriál Genealógia pokračuje na stránkach Rodokmeň.
Čítajte Rodokmeň a vyhrajte knihu!

Prvé známe bydlisko rodiny na Slovensku: Kukučínova 13, Spišská Nová Ves. Tu žil Pavel Tettinger s manželkou (Júlia, rod. Grün). V sčítacom hárku z roku 1938 sa uvádza, že s nimi v domácnosti žilo päť detí: Pavel, Juraj, Viliam, Ladislav a Eugen. Z dochovalej ústnej tradície by tých detí malo byť viac, uvidíme.
Každopádne, Tettingerovci sú na Slovensku pomerne krátko. Pavol Tettinger sa narodil v roku 1880 a pod Tatry dorazil z maďarskej obce Bácsbokod (Wikitsch), kde žila silná nemecká komunita.

Keďže časť rodiny bola po II. svetovej vojne odsunutá, informoval som sa aj na možnosť zistiť, koho všetkého sa odsun týkal. V archívnom depote je uložený Okresný národný výbor v SNV, prezidiálne písomnosti za roky 1945 – 1948 (46 škatúľ). Mestský národný výbor v SNV má za obdobie 1945 – 1947 približne 33 škatúľ. Čo škatuľa, to stovky hárkov papiera. Pani z archívu ma varovala: „Je to prácne a výsledok nie je zaručený.“
Budúci týždeň ideme na dovolenku do Vysokých Tatier, takže už som sa dohodol s milou pani v archíve, že ich navštívim. Už sa neviem dočkať. Samozrejme, pôjdem sa pozrieť na dom, kde žili, aj keď nie je isté či na danej adrese stojí dom, v ktorom žili.