Najkrajšie miesta v Barcelone

Pouliční hudobníci na La Rambla v Barcelone
Pouliční hudobníci na La Rambla v Barcelone
Ako som sľúbil, tak aj plním. Tu je prehľad miest, ktoré musíte v Barcelone vidieť. Väčšinu sme navštívili ešte pred troma rokmi, niektoré sme si však lepšie užili až teraz na dovolenke s Anetkou. Keďže pamiatok a atraktívnych miest je v Barcelone pomerne dosť, začnem oblasťou okolo La Rambla, čo predstavuje najužšie centrum mesta. Nájdete tu zároveň aj najviac turisticky aktraktívnych miest pohromade, takže nie je problém s presunom – všetko zvládtene pešo.

La Rambla – srdce Barcelony. Miesto, kde to žije hlboko do noci. Narazíte tu na živé sochy, pouličných hudobníkov, obchodíky s kvetmi, ale aj so zvieratami. Príručky varujú, že medzi dovolenkármi sa preplieta pomerne dosť vreckových zlodejov, my sme našťastie nič podobné riešiť nemuseli. Približne uprostred sa nachádza Mosaic de Miró, s podpisom autora na jednej z dlaždíc. V južnej časti Rambly natrafíte na pouličných umelcov – na výber je široká zmeska – od karikaturistov, po vážnych portrétistov. La Rambla je ukončená Kolumbusovým pamätníkom (Monument a Colom) a prístavom.

Boqueria Market – predstavte si trh na Slovensku. Máte? Tak a teraz naňho zabudnite. Vymažte ho zo svojej pamäte. Barcelonský Boqueria Market sa totiž nepodobá na nič z toho, čo môžete vidieť u nás. Nákup na ňom predstavuje útok na všetky vaše zmysly. Je to silný emocionálny zážitok. Kvantum čerstvého ovocia, zeleniny, plody mora, úžasná španielska špecialita, šunka sušená a dozrievajúca na vzduchu (jamón) , čerstvý chlieb ciabatta. Ej, ale som vyhladol!

Prístav – atraktívne miesto pre každého suchozemca. Na začiatku nemôžete minúť vysočiský pamätník Kolumbovi. Promenáda je plná imigrantov z Afriky, ktorí ponúkajú zaručene pravé kabelky od Gucciho, okuliare Ray ban a podobný tovar. Vtipne vyzerali ch „hry“ s miestnou políciou. Na povel všetok tovar zbalili do pripravenej plachty a tvárili sa ako turisti. Po odchode policajtov kšeft opäť otvorili. Pôsobilo to tragikomicky.

L’Aquàrium – priamo v barcelonskom prístave nájdete obrovskú zbiersku morských živočíchov. Najväčším lákadlom sú dva prechody cez presklenný tunel, kde okolo vás plávajú žraloky, pirane morské ryby a iná „háveď“. S Anetkou sme si tunel absolvovali asi 5-krát, aj keď ku koncu ju viac bavil fakt, že naše posúvanie po tuneli zabezpečoval pohyblivý chodník, takže sa po ňom intenzívne váľala. Dospelí zaplatia za vstup 17 eur, deti (4-12 rokov) 12 eur.

Gotická štvrť – historické jadro mesta. Nájdete ho ľahko priamo z La Rambla. Úzke uličky, kde sa aj za bieleho dňa len horko ťažko prediera slnko. V spleti uličiek nie je problém sa stratiť. Ja som ako navigačné body používal bary, ktorých je tam pomerne dosť:) Gotická štvť Barcelony je mojou asi najobľúbenejšou časťou mesta. Pred prá rokmi aj teraz pri poslednej návšteve som si ráno privstal, aby som si okrem denného ruchu vychutnal čas, keď sú ulice gotickej štvrte prázdne, maximálne stretnete oneskorenca, čo sa nadránom vracia z baru.