Škandinávia a Laponsko očami jedáka

A je tu druhý diel kulinárskeho sprievodcu severnou časťou Európy. Počas dovolenky, kde sme sa s Benitou s vervou pustili aj do tzv. gastro turistiky. V každej krajine sme ochutnali miestne špeciality. Po Pochúťkach Pobaltia prišli na rad Škandinávia a Laponsko. Dobrú chuť!:))

Fiskekaker - rybý koláč

Fiskekaker (alebo tiež fiskeboller, rybací koláč): Zrejme najtypickejšie nórske jedlo. U nás by sme tento výtvor zaradili skôr medzi sekanú a karbonátky. Koláče sú celé biele, ľahko slizké (ako čerstvo uvarený knedlík), jemne sa trasúce. Zlé to rozhodne nebolo a po zaliatí kečupom som voči Fiskekaker nemal žiadne výhrady. Fiskekaker sa vyrábajú z rôznych druhov rýb (podľa konzistencie skôr z ich prášku), aj keď som si všimol, že koláčiky z lososa už mali príponu „burger“.
Fishcakes on BBC

Kalakukon - chlieb so sardinkami

Kalakukon (niekde tiež kalakuko): Predstavte si čierny celozrný chlieb naplnený sardinkami, prípadne lososom, prípadne inými dostupnými rybami s trochou nadrobno nasekanou slaninkou, niektorí vraj pridávajú aj mäso suchozemských tvorov (ovca, prasa, krava…). Údajne to severské ženičky vymysleli preto, aby ich pracovitým manželom ostala strava v práci dlhšie teplá. Tak či onak výsledný efekt pripomína chlieb so sardinkami ohriaty v mikrovlnke.
MITÄ OVAT ELINTERVIKKEIDEN EU- NIMISUOJAT?

Geitost (hnedý sladký kozí syr)

Geitost (hnedý sladký kozí syr): Tradičný nórsky syr chuťou pripomína ľahko slané štolverky, prípadne legendárne krowky. Vzhľadom pripomína asi polkilovú krowku:) Existuje vo viacerých farebných vyhotoveniach – v závislosti na množstve kozieho syra použitého pri výrobe (ten býva často riedený s kravským mliekom).
Cheese Description: Geitost

Smažené rybičky: Klasika známa z Bulharska. Malé rybky, obalené v múke a vysmažené. Rybky jeme celé, aj s hlavou a všetkými ostatnými záležitosťami. Čerstvé sú skvelé, studené sa menia na pomstu žalúdku.

Poro(sob – jedli sme ho ako sušené sobie mäso): Zrejme existuje niekoľko spôsobov, ako sa sušené sobie mäso pripravuje a podáva. Ochutnali sme skvelý kúsok, ktorý pripomínal usušený plátok mäsitej časti slaniny. Žiaľ pri kúpe mäsa domov sme také šťastie nemali. Sušené sobie mäso, ktoré máme v chladničke vyzerá skutočne nelákavo, má nevábnu arómu a chutí, ako pokazená krv.

Hirvi (los – zjedený ako losia saláma): Fakt pochúťka. Na rozdiel od súšenej salámy z produkcie našich mäsokombinátov (Nitran, Malokarpatská…) je losia saláma výrazne tmavšia, takmer čokoládovo hnedá. Chutí skvele.