Škandinávia a Laponsko očami jedáka

Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

    A je tu druhý diel kulinárskeho sprievodcu severnou časťou Európy. Počas dovolenky, kde sme sa s Benitou s vervou pustili aj do tzv. gastro turistiky. V každej krajine sme ochutnali miestne špeciality. Po Pochúťkach Pobaltia prišli na rad Škandinávia a Laponsko. Dobrú chuť!:))

    Fiskekaker - rybý koláč

    Fiskekaker (alebo tiež fiskeboller, rybací koláč): Zrejme najtypickejšie nórske jedlo. U nás by sme tento výtvor zaradili skôr medzi sekanú a karbonátky. Koláče sú celé biele, ľahko slizké (ako čerstvo uvarený knedlík), jemne sa trasúce. Zlé to rozhodne nebolo a po zaliatí kečupom som voči Fiskekaker nemal žiadne výhrady. Fiskekaker sa vyrábajú z rôznych druhov rýb (podľa konzistencie skôr z ich prášku), aj keď som si všimol, že koláčiky z lososa už mali príponu „burger“.
    Fishcakes on BBC

    Kalakukon - chlieb so sardinkami

    Kalakukon (niekde tiež kalakuko): Predstavte si čierny celozrný chlieb naplnený sardinkami, prípadne lososom, prípadne inými dostupnými rybami s trochou nadrobno nasekanou slaninkou, niektorí vraj pridávajú aj mäso suchozemských tvorov (ovca, prasa, krava…). Údajne to severské ženičky vymysleli preto, aby ich pracovitým manželom ostala strava v práci dlhšie teplá. Tak či onak výsledný efekt pripomína chlieb so sardinkami ohriaty v mikrovlnke.
    MITÄ OVAT ELINTERVIKKEIDEN EU- NIMISUOJAT?

    Geitost (hnedý sladký kozí syr)

    Geitost (hnedý sladký kozí syr): Tradičný nórsky syr chuťou pripomína ľahko slané štolverky, prípadne legendárne krowky. Vzhľadom pripomína asi polkilovú krowku:) Existuje vo viacerých farebných vyhotoveniach – v závislosti na množstve kozieho syra použitého pri výrobe (ten býva často riedený s kravským mliekom).
    Cheese Description: Geitost

    Smažené rybičky: Klasika známa z Bulharska. Malé rybky, obalené v múke a vysmažené. Rybky jeme celé, aj s hlavou a všetkými ostatnými záležitosťami. Čerstvé sú skvelé, studené sa menia na pomstu žalúdku.

    Poro(sob – jedli sme ho ako sušené sobie mäso): Zrejme existuje niekoľko spôsobov, ako sa sušené sobie mäso pripravuje a podáva. Ochutnali sme skvelý kúsok, ktorý pripomínal usušený plátok mäsitej časti slaniny. Žiaľ pri kúpe mäsa domov sme také šťastie nemali. Sušené sobie mäso, ktoré máme v chladničke vyzerá skutočne nelákavo, má nevábnu arómu a chutí, ako pokazená krv.

    Hirvi (los – zjedený ako losia saláma): Fakt pochúťka. Na rozdiel od súšenej salámy z produkcie našich mäsokombinátov (Nitran, Malokarpatská…) je losia saláma výrazne tmavšia, takmer čokoládovo hnedá. Chutí skvele.

    Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!
      4 338 x čítané

      6 Comments to “Škandinávia a Laponsko očami jedáka”

      1. bolek 16 augusta 2005 at 23:40 #

        ty si tam snad iba jedol:)

      2. mekelle 17 augusta 2005 at 10:56 #

        ale nejedol, ved toto je len sest jedal a kopec z nic su take drobnosti pod jeden zub (teraz nemam na mysli tu polkilovu hrudu syra, co mame v chladnicke:))

      3. Hyena 17 augusta 2005 at 17:49 #

        Uf, ale nič z toho neznelo tak lákavo, ako exempláre z Pobaltia…

      4. mekelle 17 augusta 2005 at 17:51 #

        toho suseneho soba ti mozem doniest ochutnat – ten je fakt lakavy (od slova ľakať:))

      5. Jozo 18 augusta 2005 at 13:52 #

        by som nepovedal, ze si taky zravy typ… som myslel, ze tych 6 pagacov k pivu je skor nahoda… :-)

      6. mekelle 18 augusta 2005 at 14:54 #

        a co mam robit, ked nemaju viac pagacov?:)))