Nakladané syry dodajú vám sily

Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

    Po úspešnom vstupe do sveta gastronómie receptom na makové orgie som sa rozhodol prispieť ďalšou fajnovou záležitosťou – tentoraz ide o nakladané syry. Recept, ako ho tu uvidíte mi poskytol medorström, keď prvú fľašu tejto extrémneho útoku na chuťové poháriky som od neho dostal pred rokom ako narodeninový darček.
    Nakladane syry v plnej krase
    Základom na jednu fľašu tejto dobroty sú štyri kúsky zrejúcich syrov s bielou plesňou na povrchu (napr. Encián, Plesnivec, Sedlčanský Hermelín a podobne) – je fajn, ak už sú od výrobcu ochutené o rôzne koreniny. V obchode som našiel syry s provensálskym a talianskym korením a jeden s bylinkovou zmesou, takže z každého som použil po jednom.
    Ďalšie ingrediencie: sladká červená paprika, pikantná červená paprika (môžu byť malé ferefónky), mleté čierne korenie, soľ, 3-5 strúčikov cesnaku, 2-3 cibule a slnečnicový olej. V prípade chuti možno pridať kúsky čerstvej papriky, ovily
    Postup: Syry nakrájame na pásy hrubé asi jeden centimeter (ak by boli tenšie, hrozí, že sa pri procese zrenia rozpadnú, ak by boli hrubšie, neprejdú nimi tak dôkladne všetky koreniny), cibuľu nakrájame na polkolieska a cesnak na márne kúsky. Do fľaše postupne pridávame po vrstvách cibuľu a syry, pričom medzi vrstvy pridávame koreniny (podľa chuti) a soľ (s mierou).
    Fľašu naplníme pár centimetrov pod okraj, zmes zalejeme olejom, aby boli syry pekne ponorené.Fľašu dôkladne zavrieme a jemne opakovane prevátime (aby sa to všetko fajnovo premiešalo). Uložíme do chladnej špajzy a o takých štyri-päť dní sa môžme tešiť na úžnasné nakladané syry. V chladničke proces zrenia trvá dlhšie. Odhadom – týždeň a viac. Ideálny postup je: najskôr špajza a po vyzretí fľašu premiestniť do chladničky. Výborné sú s tmavým, ale aj bielym chlebom.
    Poznámka: Použitý olej nevylievame, ale ak nám syry chutili, použijeme ho hneď na ďalšiu várku:)

    Páčil sa ti článok? Daj o ňom vedieť priateľom!

      Tags: ,

      4 424 x čítané

      Comments are closed.